,,Het moet een beetje de look hebben of het al jaren gedragen is."
door Hemmy van Reenen

ZWOLLE - Hij heeft een eigen kledinglijn onder de naam Soulfaze en nu is er ook de eerste grote modeshow voor de Zwolse kledingontwerper Jordy Satoor de Rootas (20).
In Amsterdam wordt morgen de kleding van Jordy getoond op de Ufta, een modeshow voor talent op modegebied (Ufta staat voor Underground Fashion Talent Amsterdam).

Jordy heeft zichzelf aangemeld bij Ufta, vertelt hij op zijn atelier in R10, het verzamelgebouw voor beginnende kunstenaars aan de Rieteweg in Zwolle. De kledingontwerper heeft hier sinds december 2006 een atelier op de eerste etage.

Strijkplank staat opgesteld, kledingrekken tegen de muur, kledinghangers zwerven her en der over de grond.

Na een selectieronde is hij met vier anderen uitgekozen voor de modeshow van Ufta. Een geweldige eer voor zo'n jonge ontwerper, die pas één jaar bezig is.

Alles staat voor Jordy klaar op de Ufta: de modellen, de catwalk, de publiciteit, de foto's achteraf op het internet.

Het is geen wonder dat de Soulfazekleding aandacht trekt, want het zijn opvallende dingen. Jordy maakt zijn kleding zelf. Met de hand. Alles in pasteltinten. Roze, groen, lichtgeel, lichtblauw, zandkleur. En dan felle prints er op. Prints met gitaren, met ballen, een kroon of zelfs doodshoofden. Op andere kleding staan prints met teksten: klupkids, saturday night, dirty, of hotel NEW YORK.

De ontwerper toont zijn nieuwste kleding, die er nogal gekreukt uitziet. ,,Dat is juist de bedoeling,'' legt hij uit. ,,Het is streetwear. Het moet een beetje de look hebben of het al jaren gedragen is. Dat hoort. Streetfashion is mijn stijl.''

Op een modeshow van VPRO's Bring it On! werden twee ontwerpen van Jordy Satoor de Rootas getoond. Een van de commentatoren meldde dat de kledingstukken er zo verrot uitzagen. Voor Jordy was dat een compliment. Voor hem hoort straatkleding er een beetje versleten uit te zien.

In een van zijn modellen in de internetwinkel http://www.soulfaze.com zit zelfs een gat.

Een nieuwe vinding van Jordy is de ouderwetse trenchcoat herenjas; de regenjas van 'de vieze man' van Kees vanKooten. Jordy haalt hem door een verfbad en er komt een zalmroze exemplaar te voorschijn. Met eenzelfde kleur muts erboven ontstaat een compleet nieuwe creatie.

Af en toe krijgt Jordy hulp van een vriend, Wally Zia, die patronen voor hem maakt. Maar de rest doet de jonge kledingontwerper allemaal zelf. In zijn atelier worden kledingstukken geverfd en voorzien van prints. Behoorlijk arbeidsintensief. Soulfazekleding is daarom niet goedkoop. Het goedkoopste stuk is een T-shirt van 50 euro. Maar dan heb je wel iets hips; een creatie van Nederlands jongste modeprins.

Na de modeshow van Ufta volgt een tweede belangrijk evenement voor de Zwollenaar. Op het vierdaagse modefestival Streetlab in de Westergasfabriek in Amsterdam houdt Jordy twee modeshows, op vrijdag 27 juli om 12 uur en om 15 uur ( http://www.streetlab.nl)